Îmi place să cred că odată cu trecerea timpului am devenit mai înţelept. Una din dovezi este că nu m-am mai lăsat tras în discuţii electorale despre candidaţii la preşedenţie anul acesta, cum am făcut-o de alte dăţi. Mi-am păstrat astfel calmul şi am analizat fără patimă candidaţii şi am decis că TREBUIE SĂ VOTEZ. Am mai scris şi aici despre asta încercând să răspund la întrebarea „Cu cine trebuie să voteze pocăiţii?” Iată posibilele atitudini faţă de votare:

  1. NU VOTEZ – Pentru că sistemul actual de guvernare nu este unul de la Dumnezeu ci este unul omenesc. Motivul cade pentru că avem datoria dacă ştim să facem un bine să îl facem şi pentru că a vota un candidat nu înseamnă să te închini fiarei cum am auzit pe unii.
  2. NU VOTEZ – Pentru că nu am cu cine. Şi ăsta pică. Dacă nu votezi ştiai că favorizezi pe cineva, de regulă pe cel mai rău dintre candidaţi care poate şi are la îndemână pârghii de fraudă? Dacă nu votezi nu ai de ce te plânge ulterior.
  3. NU VOTEZ – Pentru că oricum nu noi decidem, se decide acolo sus. Eşti fanariot în acesta caz. Ai impresia că noi suntem cotropiţi şi în astfel de cazuri merităm să fim călcaţi în picioare.
  4. VOTEZ DAR ANULEZ VOTUL – Ai putea face asta, dar iar ajuţi pe cine nu trebuie prin asta. Unul din candidaţi, de obicei cel care are partidul majoritar în parlament are de câştigat inclusiv din voturile anulate. Nu am timp să scriu logica dar este clară.
  5. VOTEZ AIUREA – Acesta este un act de rea voinţă şi iresponsabilitate. Dumnezeu ne cheamă să influenţăm în bine viaţa ţării în care trăim, să fim o binecuvântare acolo unde ne-a aşezat. Oare nu cumva poţi aduce blestem cu o astfel de atitudine?
  6. VOTEZ RESPONSABIL  – Aceasta e atitudinea cea mai potrivită, consider eu, faţă de actualul proces de votare. Candidaţii trebuiesc evaluaţi şi votat cel care merită cel mai mult. Candidatul perfect nu l-am gsit încă. Eu am făcut aici o listă de criterii după care am evaluat candidaţii şi voi vota cu convingerea că alegerea mea e  una bună şi prin ea voi influenţa soarta ţării în care trăiesc. Dacă aşa vei face şi tu chiar cresc şansele.

Votul nostru nu garantează că o vom duce bine, nu garantează salarii şi pensii, nu garantează bunăstare materială. Votul nostru arată doar că ne pasă, că folosim drepturile pe care le avem pentru a îmbunătăţi locul în care trăim, că folosim dreptul pe care îl avem pentru a promova corectitudinea, disciplina, adevărul şi credinţa. Dacă Dumnezeu ne dă o astfel de oportunitate atunci ar fi păcat să nu o folosim.

Mergeţi la vot dragii mei şi votaţi responsabil.

Iată nişte materiale ajutătoare:

Sursa: File din jurnal

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

4 comentarii la „Votăm sau nu votăm? Asta e întrebarea.

  1. In primul rand invocarea lui Dumnezeu si recursul la religie intr – o astfel de situatie, personal mi se pare de un fariseism si fatarnicie de a dreptul grotesti.

    In al doilea rand atitudinea de a merge la vot si a anula votul pe de o parte este un gest de riposta la actiunile ce s – au intamplat in ultimii ani si un raspuns ambiguu la asertiunea unora de genul ” nu am pe cine sa votez ” dar totusi au constiinta civica de a – si manifesta obligatia cetateneasca de a se pronunta prin vot cu privire la tema in dezbatere. Exista credinta ca in acest fel se inlatura posibilitatea ca altii sa profite de acel vot prin furt. Aceasta actiune pe care si personal o impartasesc are si un plus matematic, pentru ca in acest fel contabilizanduse ca vot valid exprimat dar necontabilizat in dreptul nici unui candidat se dilueaza procentual voturile candidatilor reducandu – se astfel riscul ca unul din candidati sa realizeze procentul de 50% + 1 din primul tur.

    Motivat de credintele mele politico – administrative ca NU AM DE CE SA VOTEZ PRESEDINTI, ROMANIA ARE REGE, contrar opiniilor dumneavoastra voi merge la vot si voi anula votul.

    1. Fiecare are libertatea de a vota sau nu vota, de a anula sau nu anula votul, de a alege pe oricare din candidaţi. Încă avem libertatea să votăm cum ne place. Nu pentru multă vreme însă…

      Eu am exprimat un punct de vedere, care e al meu şi respect poziţia fiecărui om indiferent de alegerea pe care o face.

  2. Cat despre „invocarea lui Dumnezeu”… Eu aşa sunt, viaţa mea e una pe care vreau să o trăiesc in ascultare de Dumnezeu, deci toate aspectele vietii mă voi strădui să le îndeplinesc raportându-mă la Dumnezeu, chiar si alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *